Nemačko carstvo

Nakon francuskog poraza u Francusko-pruskom ratu, u Versaju je 18. januara 1871. proglašeno Nemačko carstvo. Pruska dinastija Hoencolern je postala vladar novog carstva, čije je sedište postao Berlin. Carstvo je ujedinilo sve nemačke države osim Austrije.

U periodu nakon ujedinjenja Nemačke, spoljašnja politika cara Vilhelma I je osigurala status Nemačke kao moćne države, osnivanjem saveza, izolovanjem Francuske diplomatskim putem i izbegavanjem rata. Međutim, pod carem Vilhelmom II, Nemačka je, poput drugih evropskih država, počela da vodi imperijalističku politiku, što je dovelo do trvenja sa susednim državama. Većina saveza u kojima je Nemačka bila nisu obnovljena, a novi savezi su izbegavali Nemačku. Posebno je značajan fracuski savez sa Ujedinjenim Kraljevstvom i učvršćivanje veza sa Ruskom Imperijom. Osim veza sa Austrougarskom, Nemačka je postajala sve više izolovanija.Počevši od 1884. Nemačka je počela da osniva kolonije izvan Evrope. Nemačke kolonije u Africi bile su Nemačka istočna Afrika, Jugozapadna Afrika, Togo i Kamerun. Trka za Afrikom je izazvala napetosti između velikih sila i jedan je od uzroka Prvog svetskog rata.

Ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. u Sarajevu bilo je povod za Prvi svetski rat. Nemačka, kao članica Centralnih sila je izgubila rat od Saveznika u najkrvavijem sukobu do tada. Nemačka revolucija je izbila novembra 1918. i car Vilhelm II je abdicirao. Primirje koje je okončalo rat potpisano je 11. novembra 1918. i Nemačka je bila prisiljena da potpiše Versajski mir u junu 1919. godine. Pregovori o miru, nasuprot tradicionalnoj post-ratovskoj diplomatiji, su izostavili Centralne sile. Mir je u Nemačkoj primljen kao ponižavajući nastavak rata drugim sredstvima, a njegovi teški uslovi su omogućili uspon nacizma u državi.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s